Szukaj przepisów

sobota, 6 października 2012

Czosnkowe tosty z kozim serem

Składniki:
  • 2 główki czosnku
  • oliwa
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • kozi ser pleśniowy
  • 1 ciabatta albo bagietka
  • liście sałaty
  • plastry prosciutto
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 120oC. Włóż całe główki czosnku do żaroodpornego naczynia, polej je oliwą i dopraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez około godzinę, aż czosnek zmięknie. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek do miseczki. Dolej tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta i dopraw ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój ser na cienkie plastry. Przekrój wzdłuż ciabattę/bagietkę i zapiecz w piekarniku. Posmaruj kromki pastą czosnkową, rozłóż ser na pieczywie i wstaw do piekarnika, żeby ser się stopił. Podawaj tosty z chrupiącą sałatą i plastrami prosciutto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...