Szukaj przepisów

czwartek, 11 października 2012

Baklawa

Kuchnia arabska

Składniki:
  • 18 arkuszy gotowego ciasta filo (rozwiń je i przykryj wilgotną ściereczką do chwili użycia)
  • 225 g masła i trochę do natłuszczania ciasta
  • 225 g posiekanych orzechów włoskich i pistacjowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

Syrop:
  • 350 g cukru
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180oC. Natłuść masłem formę do pieczenia o wymiarach 17 x 28 cm. Roztop resztę masła w rondlu na małym ogniu albo w kuchence mikrofalowej. Rozłóż w formie 10 arkuszy ciasta filo, smarując każdy masłem za pomocą pędzla przed ułożeniem kolejnego. W czystej misce wymieszaj orzechy, cukier oraz kardamon i rozłóż równą warstwą na powierzchni ciasta w formie. Przykryj orzechową mieszankę pozostałymi warstwami ciasta filo, smarując każdą masłem jak poprzednio. Ponacinaj ostrym nożem wierzchnie warstwy ciasta wzdłuż i w poprzek, żeby po upieczeniu łatwo dało się podzielić na kwadratowe kawałki. Wstaw baklawę do piekarnika na około 20 minut, następnie obniż temperaturę do 150oC i piecz kolejne 30-40 minut, aż ciasto nieco wyrośnie i zezłoci się na wierzchu. Pilnuj, żeby się nie przypaliło. Wyjmij je z piekarnika i zaczekaj, aż nieco przestygnie. W tym czasie przygotuj syrop: podgrzej w małym rondlu o grubym dnie cukier, wodę, sok z cytryny oraz wodę z kwiatów pomarańczy i gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje (potrwa to około 20 minut). Polej syropem baklawę, odstaw do zupełnego ostygnięcia i pokrój ciasto na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...