- 5 łbów karpia
- 30 dag filetów z karpia
- włoszczyzna
- 4-5 łyżek powideł śliwkowych
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka miodu
- 10 dag rodzynek
- mały kieliszek białego wytrawnego wina
- liść laurowy
- po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- duża cebula
- szklanka śmietany
- goździk
- żółtko
- sól
Umyte i osuszone filety natrzyj solą i wstaw do lodówki. Z umytych łbów karpia usuń oczy. Obraną włoszczyznę i cebulę pokrój, i umieść w rondlu, dodaj łby, sól, liść, ziele angielskie, pieprz oraz goździk. Zalej to wszystko 6 szklankami wrzątku i gotuj na małym ogniu około 40 minut.
Umyte rodzynki osącz na sicie i w miseczce zalej winem. Wywar przecedź przez sito i podgrzej, a gdy będzie wrzący, włóż filety i gotuj nadal na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Z wyjętych łyżką cedzakową filetów usuń ości, a mięso pokrój w kostkę.
Do wywaru dodaj powidła śliwkowe, miód i rodzynki, wymieszaj, włóż rybę, wlej roztrzepaną z żółtkiem śmietanę i - mieszając - podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.
Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz