Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Zupa postna

Składniki: 
  • 5 łbów karpia
  • 30 dag filetów z karpia
  • włoszczyzna
  • 4-5 łyżek powideł śliwkowych
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka miodu
  • 10 dag rodzynek
  • mały kieliszek białego wytrawnego wina
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • duża cebula
  • szklanka śmietany
  • goździk
  • żółtko
  • sól

Umyte i osuszone filety natrzyj solą i wstaw do lodówki. Z umytych łbów karpia usuń oczy. Obraną włoszczyznę i cebulę pokrój, i umieść w rondlu, dodaj łby, sól, liść, ziele angielskie, pieprz oraz goździk. Zalej to wszystko 6 szklankami wrzątku i gotuj na małym ogniu około 40 minut.

Umyte rodzynki osącz na sicie i w miseczce zalej winem. Wywar przecedź przez sito i podgrzej, a gdy będzie wrzący, włóż filety i gotuj nadal na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Z wyjętych łyżką cedzakową filetów usuń ości, a mięso pokrój w kostkę.

Do wywaru dodaj powidła śliwkowe, miód i rodzynki, wymieszaj, włóż rybę, wlej roztrzepaną z żółtkiem śmietanę i - mieszając - podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.

Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...