Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Zupa pikantna

Składniki:
  • 80 dag filetów z dorsza
  • łyżka soku z cytryny
  • 15 dag pieczarek
  • 3-4 suszone grzyby
  • 3 cebule
  • papryka czerwona i zielona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 liście laurowe
  • po 2-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu i curry
  • łyżeczka sosu sojowego, sól

Umyte i osuszone filety skrop sokiem z cytryny, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. W niewielkiej ilości przegotowanej wody, na małym ogniu ugotuj umyte grzyby (ich ugotowanie potrwa 20 minut). Następnie zagotuj 6 szklanek wody z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, zmieszaj z wywarem z grzybów i pogotuj pod przykryciem kolejne około 10 minut, po czym włóż filety na dalsze 12 minut gotowania na małym ogniu. Miękkie filety wyjmij i przecedź wywar.

Drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone pieczarki i - mieszając - chwilę podsmaż, dopraw roztartym z solą czosnkiem, solą i pieprzem, curry i sosem sojowym, przykryj i duś całość na małym ogniu.

Do wywaru z ryby dodaj pokrojone w paseczki suszone grzyby oraz pokrojoną w paski paprykę i przez chwilę je obgotuj. Włóż pokrojoną w kostkę rybę oraz rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną i - delikatnie mieszając - zagotuj, a gdy na koniec dodasz pieczarki z cebulą i doprawisz do smaku solą i pieprzem, zupa będzie gotowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...