Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Ryż z przyprawami

Składniki:
  • 30 dag ryżu
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki szafranu lub kurkumy
  • sól, pieprz

Cebulę zeszklij na maśle, dodaj ryż oraz szafran i chwilę smaż, ciągle mieszając. Dodać 1 i 3/4 szklanki wody, posól, popieprz i zagotuj, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Następnie garnek przykryj i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Gotowy ryż włóż do filiżanki opłukanej zimna wodą, lekko ugnieć i wyłóż (jak z foremki) na talerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...