Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Placek a la kasztanowy

Składniki:
  • 25 dag fasoli Jaś
  • 5 dag kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag masła
  • 3 jaja
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy
  • 15 dag gęstej konfitury
do dekoracji:
  • gotowa polewa
  • płatki migdałowe

Na początku zmiel ugotowaną i wystudzoną fasolę.

Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, a z białek ubij pianę.

Rozpuść masło i wymieszaj je z fasolą, kaszą manną, koglem-moglem, proszkiem do pieczenia oraz pianą z białek. Dodaj także aromat migdałowy.

Wyrobione już ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz je około 30 minut w średnio gorącym piekarniku (180°C). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół i przełóż konfiturą. Wierzch oblej przygotowaną wcześniej polewą i posyp płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...