Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Ozorek cielęcy na modłę wschodnią

Składniki: 
  • ozorek (około 1 kg)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 szalotki
  • 3 pomidory
  • ząbek czosnku
  • po 2-3 liście pietruszki, gałązki tymianku i majeranku
  • liść laurowy
  • 2 szklanki białego wina wytrawnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dag rodzynek
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta pieprzu tureckiego
  • Ziarenka Smaku WINIARY
  • sól
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Namocz ozorek w zimnej wodzie na 12 godzin, dwukrotnie ją w tym czasie zmieniając. Po wyjęciu z wody osącz go i poobcinaj chrząstki i ślinianki.

Cebulę i szalotki obierz i pokrój w plasterki, sparzone i obrane ze skórki pomidory - w cząstki, a czosnek posiekaj. Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym w dużym rondlu oleju, po czym dorzuć opłukaną zieleninę. Gdy cebula będzie przezroczysta, dołóż ozorek, zalej go winem i dopełnij wodą tak, by płyn go przykrył, po czym dopraw solą i Ziarenkami Smaku, jednym i drugim pieprzem oraz wrzuć liść laurowy. Po doprowadzeniu zawartości garnka do wrzenia od razu zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 45 minut, co pewien czas odwracając mięso. W końcu ozorek wyjmij, obierz go z błony, pokrój, ułóż na półmisku i odstaw w ciepłe miejsce, gdzie nie wystygnie.

Rodzynki wymyj i namocz w pół szklanki bulionu, w którym gotował się ozorek. Z pozostałego wywaru wyjmij zieleninę, postaw go na ogniu, dodaj rodzynki, doprowadź do wrzenia i jeszcze chwilę gotuj, po czym - mieszając sos - zagęść go mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody i polej nim pokrojony ozorek.

Podawaj z makaronem lub z bułką naszpikowaną kawałkami czosnku, posmarowaną masłem i podpieczoną w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...