- 2 pomarańcze
- winogrona
- lukier:
- 15 dag cukru kryształu
- 6 dag czekolady lub 5 dag kakao
- 6 łyżek wody (do syropu)
- 3-4 łyżki wody (do kakao)
- wiórki kokosowe
Najpierw zagotuj cukier z wodą z tym, że w czasie gotowania należy smarować ścianki garnka pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, co zapobiegnie krystalizowaniu się na nich cukru. Następnie dodawaj stopniowo do syropu zagotowane z 3-4 łyżkami wody kakao lub rozpuszczoną czekoladę. Po zdjęciu z ognia ucieraj masę drewnianą łyżką dopóty, aż utworzy się gładka masa. Gdyby lukier za szybko Ci gęstniał, dodaj kilka kropel gorącej wody.
Końcówki obranej na cząstki pomarańczy zanurz w pomadzie i ostrożnie umieść na rozsypanych na talerzu wiórkach kokosowych, a grona winogron poprzekłuwaj wykałaczką, pozanurzaj w lukrze i poukładaj obok cząstek pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz