Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Owoce w czekoladowym lukrze

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • winogrona
  • lukier:
  • 15 dag cukru kryształu
  • 6 dag czekolady lub 5 dag kakao
  • 6 łyżek wody (do syropu)
  • 3-4 łyżki wody (do kakao)
  • wiórki kokosowe

Najpierw zagotuj cukier z wodą z tym, że w czasie gotowania należy smarować ścianki garnka pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, co zapobiegnie krystalizowaniu się na nich cukru. Następnie dodawaj stopniowo do syropu zagotowane z 3-4 łyżkami wody kakao lub rozpuszczoną czekoladę. Po zdjęciu z ognia ucieraj masę drewnianą łyżką dopóty, aż utworzy się gładka masa. Gdyby lukier za szybko Ci gęstniał, dodaj kilka kropel gorącej wody.

Końcówki obranej na cząstki pomarańczy zanurz w pomadzie i ostrożnie umieść na rozsypanych na talerzu wiórkach kokosowych, a grona winogron poprzekłuwaj wykałaczką, pozanurzaj w lukrze i poukładaj obok cząstek pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...