Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Owoce po hiszpańsku

Składniki:
  • 3 owoce kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 15 dag mrożonych czerwonych porzeczek
  • 15 dag mrożonych jagód
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Z mąki i połowy masła zrób białą zasmażkę, wlej zimne mleko, zagotuj, stale mieszając, i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier i, nadal mieszając, ponownie zagotuj. Krem ostudź do temperatury pokojowej i, miksując go, dodawaj na przemian: resztę masła, żółtka oraz cukier waniliowy.

Porzeczki i jagody rozmroź i osącz. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Pomarańcze obierz tak jak jabłko, ścinając albedo, a następnie odetnij końce. Ostrym nożem wytnij spośród błonek cząstki miąższu. Owoce ułóż w pucharkach, przekładając je kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...