Składniki:
- 3 owoce kiwi
- 2 pomarańcze
- 15 dag mrożonych czerwonych porzeczek
- 15 dag mrożonych jagód
- 20 dag masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
Z mąki i połowy masła zrób białą
zasmażkę, wlej zimne mleko, zagotuj, stale mieszając, i zmiksuj na gładką masę.
Dodaj cukier i, nadal mieszając, ponownie zagotuj. Krem ostudź do temperatury
pokojowej i, miksując go, dodawaj na przemian: resztę masła, żółtka oraz cukier
waniliowy.
Porzeczki i jagody rozmroź i osącz.
Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Pomarańcze obierz tak jak jabłko, ścinając
albedo, a następnie odetnij końce. Ostrym nożem wytnij spośród błonek cząstki
miąższu. Owoce ułóż w pucharkach, przekładając je kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz