Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Nalewka z owoców jałowca

Składniki:
  • 35 suszonych lub 70 świeżych owoców jałowca
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 l czystej wódki

Owoce opłucz, osącz, a potem włóż do butli (nalewka będzie bardziej aromatyczna, jeśli owoce wcześniej utłuczesz w moździerzu). Następnie dodaj cukier i zalej owoce wódką.

Butlę zatkaj i odstaw w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2-3 dni wstrząśnij naczyniem). Następnie płyn znad owoców zlej do czystej butelki i odstaw do sklarowania. Po 2 tygodniach nalewkę zlej, a osad przefiltruj.

„Jałowcówka” jest najlepsza po 3 miesiącach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...