Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Nadziewane placuszki drożdżowe

Składniki na 8 porcji:
ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • niepełna szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • pół szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • pół laski wanilii
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
farsz:
  • po 5 dag rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, migdałów, fig, daktyli, smażonej skórki pomarańczowej (im więcej bakalii tym lepiej)
  • łyżka koniaku
  • 5 dag masła
  • mielony cynamon
  • jajo
  • 2 łyżki cukru

Utarte z łyżką cukru drożdże zalej letnim mlekiem (pół szklanki) i pozostaw w ciepłym miejscu. W ramach przygotowań posiekaj też drobno wanilię. Do przesianej mąki dodaj jajka, mleko, cukier, wanilię i skórkę z cytryny. Drewnianą łyżką starannie wyrób ciasto, wlej zaczyn drożdżowy i stopione masło. Ciasto należy wyrabiać do czasu, aż stanie się gładkie i lśniące, a następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Posiekaj na drobniutko sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki migdały, orzechy włoskie i laskowe. Rodzynki wymyj, osącz, umieść w miseczce, po czym zalej rumem i na kilka minut odstaw. Figi, daktyle i skórkę pomarańczową posiekaj i wszystkie bakalie dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podziel na kilka porcji, każdą lekko rozwałkuj, posmaruj stopionym masłem, nadziej farszem, posyp cynamonem i zwiń w rulon. Rulony te posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem, potnij na grube plastry i poukładaj na posmarowanej masłem blasze. Upiecz je w nagrzanym piekarniku (180°C), co potrwa około 40 minut.

Żartobliwa nazwa ciasteczek pochodzi od włoskiego słowa „pappataci”, co dosłownie znaczy „jedzący milczkiem”, a nadana została pysznym placuszkom drożdżowym nadziewanym bakaliami. Nikt już dziś nie pamięta, że nazwa papatacz pochodzi z języka włoskiego, a i sam wypiek prawie zniknął z naszego cukierniczego menu. A przecież jeszcze nie tak dawno, parędziesiąt lat temu smakołyk ten był bardzo popularny i należał do żelaznego repertuaru kulinarnego każdej szanującej się gospodyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...