Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Mazurek z lemonkami

Składniki:
  • 1-2 wafle
masa:
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 białka
  • pół cytryny
  • 20 dag orzechów włoskich
do dekoracji:
  • szklanka bitej śmietany
  • 2 limonki

Białka utrzyj z cukrem pudrem na gęstą białą masę. Pod koniec ucierania wlej sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieraj. Orzechy sparzyć, obierz ze skórki, wysuszyć, drobno posiekaj lub zemleć i wsyp do ubitej masy białkowej. Całość starannie wymieszaj.

Na spód blachy włóż papier posmarowany tłuszczem, a potem wafle. Na waflach rozsmaruj masę (około 2 cm grubości). Mazurek wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu fantazyjnie udekoruj bitą śmietaną i plasterkami lemonek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...