Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Kurczak w papryce - na ostro

Składniki na 4 porcje: 
  • duży kurczak
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 jaja
  • po 6 łyżek mąki i bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Kurczaka umyj, osącz i pokrój na mniejsze kawałki. Łyżeczkę soli wymieszaj z papryką w proszku i pieprzem cayenne. Przygotowanymi przyprawami starannie natrzyj kurczaka, po czym odstaw go na 15 minut.

Następnie każdy kawałek mięsa obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posyp słodką papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...