Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Konfitury z truskawek I

Składniki: 
  • 1 kg truskawek
  • 1,3 kg cukru
  • 250 ml wody
  • sok z cytryny

Truskawki opłucz na sicie, dokładnie je osącz, oczyść z szypułek i zasyp 500 g cukru. Odstaw na kilka godzin. Z reszty cukru i wody ugotuj syrop. Do wrzącego syropu włóż teraz owoce, całość zagotuj i odstaw.

Kiedy syrop ostygnie, postaw go na mały ogień i ogrzewaj, nie mieszając, ale potrząsając rondlem, aż owoce staną się szkliste. Następnie dodaj sok z cytryny, odszumuj. Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoików.

Sok możesz też wycisnąć z części mniej dorodnych owoców. Rozpuść w nim cukier i ugotuj syrop. Na wrzący włóż pozostałe owoce, dalej postępuj jak w przepisie. Uwaga: gotowanie konfitur dobrze jest rozłożyć na kilka dni, ogrzewając je przez kilka minut i odstawiając na noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...