Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Koktajl cytrusowy

Składniki na 6 porcji:
  • po 3 pomarańcze i cytryny
  • szklanka cukru
  • butelka białego wytrawnego wina
  • woda mineralna
  • kostki lodu

Sparzone cytryny dokładnie obierz, ścinając najpierw w spiralkę, możliwie najcieńszą, warstwę żółtej skórki. Pomarańcze dobrze wyszoruj. Cytryny i pomarańcze (ze skórką) pokrój na plasterki, w szklanej wazie przesyp cukrem i wstaw na noc do lodówki.

Następnego dnia zalej owoce winem, przykryj je i znów wstaw do lodówki na kilka godzin.
Podawaj w wysokich szklaneczkach, z kostką lodu i spiralką skórki cytrynowej. W razie potrzeby napój możesz dopełnić wodą mineralną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...