- 100 g pręgi wołowej
- 600 g karkówki
- 3 cebule
- ząbek czosnku
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- liść laurowy
- czarny pieprz
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/8 l gorącego Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)
- 100 g groszku z puszki
- 200 g korniszonów
- 2 łyżki śmietany
Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki wielkości 3 cm. Cebulę i czosnek obierz, potem pokrój w kostkę. Olej rozgrzej w rondlu, zeszklij w nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone mięso i mocno je przysmaż. Potem dodaj groszek, sól, liść laurowy, pieprz i pieprz cayenne, całość zalej rosołem wołowym z kostki.
Gulasz duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez 70-80 minut. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Ogórki pokrój w kostkę i dodaj do gulaszu 10 minut przed końcem gotowania razem z osączonym groszkiem.
Przed podaniem dodaj śmietanę i jeszcze raz dopraw do smaku. Najlepszym dodatkiem do gulaszu jest ryż ugotowany na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz