Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Gulasz z groszkiem I

Składniki:
  • 100 g pręgi wołowej
  • 600 g karkówki
  • 3 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • liść laurowy
  • czarny pieprz
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/8 l gorącego Rosołu wołowego WINIARY (z kostki)
  • 100 g groszku z puszki
  • 200 g korniszonów
  • 2 łyżki śmietany

Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki wielkości 3 cm. Cebulę i czosnek obierz, potem pokrój w kostkę. Olej rozgrzej w rondlu, zeszklij w nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone mięso i mocno je przysmaż. Potem dodaj groszek, sól, liść laurowy, pieprz i pieprz cayenne, całość zalej rosołem wołowym z kostki.

Gulasz duś na małym ogniu, pod przykryciem, przez 70-80 minut. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Ogórki pokrój w kostkę i dodaj do gulaszu 10 minut przed końcem gotowania razem z osączonym groszkiem.

Przed podaniem dodaj śmietanę i jeszcze raz dopraw do smaku. Najlepszym dodatkiem do gulaszu jest ryż ugotowany na sypko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...