Szukaj przepisów

środa, 15 sierpnia 2012

Dieta ziemniaczana


2–3 kg w ciągu 2 tygodni

Dieta ziemniaczana ma wiele zalet – odtruwa organizm, wzmacnia włosy, wygładza zmarszczki oraz wpływa na szybki spadek wagi. W trakcie stosowania tej diety trzeba dużo pić – herbata czarna, ziołowa i owocowa, kawa, soki, woda mineralna. Zalecany jest też zwiększony ruch, aby wzmocnić serce i krążenie.

Zasady diety:
W diecie przewidziane są 3 posiłki dziennie. Można jednak sięgać po przekąski między posiłkami: chrupkie pieczywo, sucharki, krakersy, herbatniki, chudy jogurt, świeży owoc, marchew, ogórek, papryka.

dzień pierwszy

ŚNIADANIE: 150 g chudego twarożku wymieszaj ze 100 g maślanki, dodaj 200 g pokrojonych, świeżych owoców (banan, truskawki, maliny) i 4 łyżki chrupków kukurydzianych

OBIAD: 1 porcja przysmażonych ziemniaków, 1/2 grejpfruta, kawa lub herbata

Przysmażone ziemniaki (2 porcje)

  • 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
  •  1 posiekana cebula
  •  2 łyżeczki margaryny
  •  1/2  łyżeczki papryki w proszku
  •  sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  •  sos do potraw z grilla
Gotuj ziemniaki w osolonym wrzątku ok. 5 minut, aż zmiękną. Odsącz. Podsmaż cebulę na margarynie przez 2 minuty, mieszając. Dodaj ziemniaki, paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Smaż na mocnym ogniu, dociskając i obracając. Podawaj na ogrzanych talerzach z odrobiną sosu do potraw z grilla.

KOLACJA: 250 g ugotowanych ziemniaków, 2 plasterki szynki i kawałek cebulki pokrój i usmaż na 1 łyżce oleju. Do tego dodaj 1 małe opakowanie kefiru.

dzień drugi

ŚNIADANIE: 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną, 2 plasterki sera edamskiego, 1 pomidor, 1/2 szklanki soku pomarańczowego

OBIAD: 1 porcja ziemniaków w śmietanie

Ziemniaki w śmietanie (4 porcje)

  • 1 kg ziemniaków 
  •  1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 
  •  szczypta gałki muszkatołowej 
  •  2 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotuj ziemniaki – obierz je, opłucz, osusz i pokrój w plasterki grubości 5 mm. Następnie ułóż je starannie w rzędach w żaroodpornym naczyniu, opierając jeden plasterek o drugi. Oprósz solą, pieprzem i obficie polej śmietaną wymieszaną z gałką. Całość wstaw na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu.

KOLACJA: 1 porcja ziemniaków z ziołami, 1 opakowanie jogurtu naturalnego

Ziemniaki z ziołami (4 porcje)
  • 450 g obranych ziemniaków 
  •  1 łyżka margaryny 
  •  1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  •  2 łyżeczki posiekanego tymianku 
  •  2 łyżeczki posiekanej mięty
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie 10–15 minut, w zależności od wielkości. Odcedź i ułóż na ogrzanym półmisku. Dodaj margarynę, natkę pietruszki, tymianek i miętę. Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.

dzień trzeci

ŚNIADANIE: 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane masłem, 2 łyżki chudego twarożku, 1 łyżeczka miodu, 1 mały chudy jogurt z owocami

OBIAD: kartoflany kotlet, herbata owocowa

Kartoflany kotlet

  • 25 dag ziemniaków 
  •  1 jajo 
  •  kawałek cebuli 
  • olej 
  • sól, pieprz 
  • bułka tarta 
  • natka pietruszki
Ugotowane ziemniaki zmiel, wymieszaj z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką, jajem i przyprawami. Uformuj kotlety, usmaż i podawaj z sosem pieczarkowym i surówką.

KOLACJA: 250 g ugotowanych ziemniaków, 1/2 cebuli, 1 jabłko, 2 ogórki kwaszone, 1 łyżka natki pietruszki, 1 gotowane jajo – pokrój, dopraw sosem z soku z cytryny, 2 łyżek jogurtu, 1 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu

dzień czwarty

ŚNIADANIE: 1 grahamka, 2 plasterki szynki wołowej, 1 ogórek konserwowy, 1 pomidor, kawa lub herbata

OBIAD: purée z 250 g ziemniaków, 100 g maślanki i odrobiny masła z dodatkiem 100 g pieczarek, usmażonych na maśle, zieloną sałatą i sosem sałatkowym

KOLACJA: 1 porcja kul ziemniaczanych, sałatka z 1 pomidora i 1 cebuli

Kule ziemniaczane (4 porcje)
  • 450 g ziemniaków 
  •  2 łyżki margaryny 
  •  1 przekrojony na ćwiartki ząbek czosnku 
  •  gałązki pietruszki
Miąższ ziemniaków wydrąż łyżeczką do melona i osusz na papierowym ręczniku. Rozpuść margarynę w brytfance, dodaj kulki ziemniaczane i obtocz je w tłuszczu. Dodaj ćwiartki czosnku. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż się zrumienią, przewracając co jakiś czas. Wyrzuć czosnek i osącz ziemniaki na papierowym ręczniku. Przed podaniem udekoruj gałązkami pietruszki. 

dzień piąty

ŚNIADANIE: 2 tosty pełnoziarniste, jajecznica z 2 jaj, 1 łyżki szczypiorku i odrobiny masła, kawa lub herbata

OBIAD: 1 porcja ziemniaków z masłem i cebulą, 1/2 szklanki soku owocowego

 

Ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą (4 porcje)

  • 1 kg ziemniaków 
  •  1 nieduża cebula 
  •  2–3 łyżki masła w wiórkach 
  •  2 łyżki margaryny 
  •  1–2 łyżki octu winnego lub z jabłek 
  •  2 łyżeczki soli, biały pieprz
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż w rzędach na wysmarowanej margaryną blasze – tak, by jeden plasterek lekko opierał się o drugi. Posyp solą i oprósz białym pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, a potem rozdziel na krążki i posyp nimi ziemniaki, skrop je octem i obłóż wiórkami masła. Blachę nakryj szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50–60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by ziemniaki się zrumieniły.

KOLACJA: 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki, dowolna surówka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...