2–3 kg w ciągu 2 tygodni
Dieta ziemniaczana ma wiele zalet – odtruwa organizm,
wzmacnia włosy, wygładza zmarszczki oraz wpływa na szybki spadek wagi. W
trakcie stosowania tej diety trzeba dużo pić – herbata czarna, ziołowa i
owocowa, kawa, soki, woda mineralna. Zalecany jest też zwiększony ruch, aby
wzmocnić serce i krążenie.
Zasady diety:
W diecie przewidziane są 3 posiłki dziennie. Można jednak
sięgać po przekąski między posiłkami: chrupkie pieczywo, sucharki, krakersy, herbatniki,
chudy jogurt, świeży owoc, marchew, ogórek, papryka.
dzień pierwszy
ŚNIADANIE: 150 g chudego twarożku wymieszaj ze 100 g maślanki,
dodaj 200 g pokrojonych, świeżych owoców (banan, truskawki, maliny) i 4 łyżki
chrupków kukurydzianych
OBIAD: 1 porcja przysmażonych ziemniaków, 1/2 grejpfruta, kawa lub herbata
Przysmażone ziemniaki (2 porcje)
- 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżeczki margaryny
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- sos do potraw z grilla
Gotuj ziemniaki w osolonym wrzątku ok. 5 minut, aż
zmiękną. Odsącz. Podsmaż cebulę na margarynie przez 2 minuty, mieszając. Dodaj
ziemniaki, paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Smaż na mocnym ogniu,
dociskając i obracając. Podawaj na ogrzanych talerzach z odrobiną sosu do
potraw z grilla.
KOLACJA: 250 g ugotowanych ziemniaków, 2 plasterki szynki i kawałek cebulki
pokrój i usmaż na 1 łyżce oleju. Do tego dodaj 1 małe opakowanie kefiru.
dzień drugi
ŚNIADANIE: 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną, 2
plasterki sera edamskiego, 1 pomidor, 1/2 szklanki soku pomarańczowego
OBIAD: 1 porcja ziemniaków w śmietanie
Ziemniaki w śmietanie (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotuj ziemniaki – obierz je, opłucz, osusz i pokrój w
plasterki grubości 5 mm. Następnie ułóż je starannie w rzędach w żaroodpornym
naczyniu, opierając jeden plasterek o drugi. Oprósz solą, pieprzem i obficie
polej śmietaną wymieszaną z gałką. Całość wstaw na ok. 1 godzinę do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie
zrumienione z wierzchu.
KOLACJA: 1 porcja ziemniaków z ziołami, 1 opakowanie jogurtu naturalnego
Ziemniaki z ziołami (4 porcje)
- 450 g obranych ziemniaków
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
Gotuj ziemniaki w
osolonej wodzie 10–15 minut, w zależności od wielkości. Odcedź i ułóż na
ogrzanym półmisku. Dodaj margarynę, natkę pietruszki, tymianek i miętę.
Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.
dzień trzeci
ŚNIADANIE: 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane masłem, 2 łyżki
chudego twarożku, 1 łyżeczka miodu, 1 mały chudy jogurt z owocami
OBIAD: kartoflany kotlet, herbata owocowa
Kartoflany kotlet
- 25 dag ziemniaków
- 1 jajo
- kawałek cebuli
- olej
- sól, pieprz
- bułka tarta
- natka pietruszki
Ugotowane ziemniaki zmiel, wymieszaj z posiekaną i
zrumienioną cebulą, natką, jajem i przyprawami. Uformuj kotlety, usmaż i
podawaj z sosem pieczarkowym i surówką.
KOLACJA: 250 g ugotowanych ziemniaków, 1/2 cebuli, 1 jabłko, 2 ogórki kwaszone,
1 łyżka natki pietruszki, 1 gotowane jajo – pokrój, dopraw sosem z soku z
cytryny, 2 łyżek jogurtu, 1 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu
dzień
czwarty
ŚNIADANIE: 1 grahamka, 2 plasterki szynki wołowej, 1 ogórek
konserwowy, 1 pomidor, kawa lub herbata
OBIAD: purée z 250 g ziemniaków, 100 g maślanki i odrobiny masła z
dodatkiem 100 g pieczarek, usmażonych na maśle, zieloną sałatą i sosem
sałatkowym
KOLACJA: 1 porcja kul ziemniaczanych, sałatka z 1 pomidora i 1 cebuli
Kule ziemniaczane (4 porcje)
- 450 g ziemniaków
- 2 łyżki margaryny
- 1 przekrojony na ćwiartki ząbek czosnku
- gałązki pietruszki
Miąższ ziemniaków wydrąż łyżeczką do melona i osusz na
papierowym ręczniku. Rozpuść margarynę w brytfance, dodaj kulki ziemniaczane i
obtocz je w tłuszczu. Dodaj ćwiartki czosnku. Piecz ok. 45 minut w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż się zrumienią, przewracając co jakiś
czas. Wyrzuć czosnek i osącz ziemniaki na papierowym ręczniku. Przed podaniem
udekoruj gałązkami pietruszki.
dzień piąty
ŚNIADANIE: 2 tosty pełnoziarniste, jajecznica z 2 jaj, 1 łyżki
szczypiorku i odrobiny masła, kawa lub herbata
OBIAD: 1 porcja ziemniaków z masłem i cebulą, 1/2 szklanki soku owocowego
Ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków
- 1 nieduża cebula
- 2–3 łyżki masła w wiórkach
- 2 łyżki margaryny
- 1–2 łyżki octu winnego lub z jabłek
- 2 łyżeczki soli, biały pieprz
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki i
ułóż w rzędach na wysmarowanej margaryną blasze – tak, by jeden plasterek lekko
opierał się o drugi. Posyp solą i oprósz białym pieprzem. Cebulę obierz, pokrój
w cienkie plastry, a potem rozdziel na krążki i posyp nimi ziemniaki, skrop je
octem i obłóż wiórkami masła. Blachę nakryj szczelnie folią aluminiową, wstaw
do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50–60 minut. Na 15 minut
przed końcem pieczenia zdejmij folię, by ziemniaki się zrumieniły.
KOLACJA: 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki, dowolna surówka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz