- pół kury
- 20 dag wołowiny
- ok. 30 dag kruchej kości wołowej
- duża włoszczyzna
- cebula
- 2 białka
- sól, pieprz
Podzieloną kość wołową i kurę zrumień w gorącym piekarniku. Włoszczyznę oczyść i obierz. Połowę warzyw, kość i kurę zalej 8 szklankami zimnej wody, posól i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż kura będzie miękka.
Teraz musisz zemleć mięso wołowe, a już zmielone wymieszać z białkami oraz posiekaną cebulą. Tak przygotowane wraz z pozostałymi warzywami dodaj do przecedzonego i wystudzonego rosołu z kury. Gotuj godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Przecedź i po zebraniu tłuszczu dopraw do smaku solą i pieprzem (mięso możesz wykorzystać do pierogów lub pasztecików).
Zupę podawaj w bulionówkach z pasztecikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz