Składniki:
Barszcz:
- 50 dag buraków
- 50 dag mięsa wołowego rosołowego bez kości
- 2 szklanki kwasu burakowego
- 1 porcja włoszczyzny
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- cukier
- sól, pieprz
Kołduny:
farsz:
- 50 dag polędwicy wołowej
- 30 dag łoju z nerki wołowej lub szpiku z kości
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- majeranek
- sól, pieprz
ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 1 jajo
- sól
Przygotuj
barszcz – mięso umyj i włóż do garnka. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie
plasterki. Włoszczyznę obierz, opłucz i dodaj do mięsa, wlej 6 szklanek wody i
ugotuj wywar. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie prawie miękkie, włóż
buraki i gotuj jeszcze 20 minut. Następnie wlej kwas burakowy, dodaj czosnek
oraz przyprawy. Ponownie zagotuj i odstaw na 30 minut. Potem przecedź i jeśli
trzeba, posłódź i dopraw do smaku.
Następnie
przygotuj farsz – mięso oczyść z błon i posiekać wraz z łojem. Cebulę obierz,
pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle. Ostudź i wymieszaj z mięsem oraz
łojem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Przygotuj
ciasto – z podanych składników wyrób ciasto trochę rzadsze niż na zwykłe
pierogi. Następnie rozwałkuj je i wytnij krążki o średnicy 4 cm.
Z mięsa uformuj kuleczki, połóż na krążkach ciasta i zlep kołduny w
kształcie małych pierożków lub uszek. Gotuj w osolonej wodzie lub rosole,
wrzucając na wrzątek. Wyjmij łyżką cedzakową po 2 minutach od wypłynięcia.
Kołduny
rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz