Szukaj przepisów

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Barszcz czerwony z kołdunami

Składniki:
Barszcz:
  • 50 dag buraków
  • 50 dag mięsa wołowego rosołowego bez kości
  • 2 szklanki kwasu burakowego
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cukier
  • sól, pieprz
Kołduny:
farsz:
  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 30 dag łoju z nerki wołowej lub szpiku z kości
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • majeranek
  • sól, pieprz
ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól

Przygotuj barszcz – mięso umyj i włóż do garnka. Buraki obierz, opłucz i pokrój w cienkie plasterki. Włoszczyznę obierz, opłucz i dodaj do mięsa, wlej 6 szklanek wody i ugotuj wywar. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie prawie miękkie, włóż buraki i gotuj jeszcze 20 minut. Następnie wlej kwas burakowy, dodaj czosnek oraz przyprawy. Ponownie zagotuj i odstaw na 30 minut. Potem przecedź i jeśli trzeba, posłódź i dopraw do smaku.

Następnie przygotuj farsz – mięso oczyść z błon i posiekać wraz z łojem. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zrumień na maśle. Ostudź i wymieszaj z mięsem oraz łojem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Przygotuj ciasto – z podanych składników wyrób ciasto trochę rzadsze niż na zwykłe pierogi. Następnie rozwałkuj je i wytnij krążki o średnicy 4 cm.

Z mięsa uformuj kuleczki, połóż na krążkach ciasta i zlep kołduny w kształcie małych pierożków lub uszek. Gotuj w osolonej wodzie lub rosole, wrzucając na wrzątek. Wyjmij łyżką cedzakową po 2 minutach od wypłynięcia.

Kołduny rozłóż do talerzy i zalej gorącym barszczem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...