Szukaj przepisów

poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa dyniowa Magdy Gessler

Składniki:
  • średnia dynia ok. 3 kg
  • bagietka 1/2
  • olej dyniowy 5-6 łyżek
  • ser gruyere 250 g
  • śmietanka 1 szklanka
  • bulion z kury 1 litr
  • gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
  • sól do smaku
  • biały pieprz do smaku
Te zupę można również przyrządzić we wnętrzu wydrążonej dyni.

 Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobną kosteczkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwy dyni przesypując serem. Zalać wywarem wymieszanym ze śmietanką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec aż dynia będzie zupełnie miękka (ok. 30 minut w zależności od gatunku dyni). Bagietkę pokroić w kosteczkę. Usmażyć grzanki na oleju dyniowym. Zupę zmiksować i doprawić gałką, solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...