Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Sałatka z grillowanymi grzybami

Składniki:
  • kilka borowików
  • rukola
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • orzeszki pinii lub słonecznik
  • szczypta parmezanu
  • pieprz, sól
    Po dwóch konkretnych prawdziwkowych propozycjach pora na coś lekkiego. Grzyby prawdziwe, borowe doskonale odnajdą się na talerzu pełnym rukoli. A jeśli je zgrillujemy, to ukażą nam zupełnie nieznane oblicze.
    Grzyby przebieramy i czyścimy, a następnie kroimy w plastry, wzdłuż lub w poprzek, wedle uznania. Czosnek rozcieramy z solą, natką pietruszki i oliwą z oliwek, a następnie tak powstałą mini-marynatą nacieramy grzyby. Oprószamy je pieprzem i odstawiamy na kilka chwil do lodówki.
Gdy grzyby będą się marynować, szykujemy sałatę. Rukolę myjemy i wysypujemy do salaterki. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii bądź ziarna słonecznika. Uprażone ziarna wsypujemy do sałaty wraz ze szczyptą parmezanu. Następnie sięgamy po oliwę, pieprz, sól i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i powstałym winegretem skrapiamy sałatę. Mieszamy dokładnie, rozkładamy na talerze i… no tak, brakuje nam grzybów.
    Borowiki wystarczy rzucić na grillową patelnię lub w ostateczności zwykłą suchą, i grillować po 3-4 minuty z każdej strony. Plastry aromatycznych grzybów układamy na sałacie i podajemy. Robi wrażenie, nieprawdaż?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...