- kilka borowików
- rukola
- czosnek
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- orzeszki pinii lub słonecznik
- szczypta parmezanu
- pieprz, sól
Grzyby przebieramy i czyścimy, a następnie kroimy w plastry, wzdłuż lub w poprzek, wedle uznania. Czosnek rozcieramy z solą, natką pietruszki i oliwą z oliwek, a następnie tak powstałą mini-marynatą nacieramy grzyby. Oprószamy je pieprzem i odstawiamy na kilka chwil do lodówki.
Gdy grzyby będą się marynować, szykujemy sałatę. Rukolę myjemy i wysypujemy do salaterki. Na suchej patelni prażymy orzeszki pinii bądź ziarna słonecznika. Uprażone ziarna wsypujemy do sałaty wraz ze szczyptą parmezanu. Następnie sięgamy po oliwę, pieprz, sól i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i powstałym winegretem skrapiamy sałatę. Mieszamy dokładnie, rozkładamy na talerze i… no tak, brakuje nam grzybów.
Borowiki wystarczy rzucić na grillową patelnię lub w ostateczności zwykłą suchą, i grillować po 3-4 minuty z każdej strony. Plastry aromatycznych grzybów układamy na sałacie i podajemy. Robi wrażenie, nieprawdaż?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz