Szukaj przepisów

poniedziałek, 17 lutego 2014

Pieczeń wieprzowa amatorska Magdy Gessler

zalewa:
  • ocet jabłkowy pół szklanki
  • białe wino 1 szklanka
  • goździki 4
  • liście laurowe 2
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • gorczyca 1 łyżeczka
pieczeń:
  • szynka wieprzowa (a jak ktoś lubi bardziej kleiste, to łopatka) 1kg
  • masło 80g
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cebula 3-4
  • smalec 3 łyżki
Doskonały efekt osiąga się szybko i łatwo. Pieczeń jest miękka i soczysta.

Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Zalać mięso i marynować przez całą noc. Zapeklowane mięso opłukać w dużej ilości wody. Odsączyć. Oprószyć solą i mąką. Rozgrzać na dużej patelni smalec i obsmażyć na nim mięso na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla dodając kilka łyżek wody. Przykryć i dusić na średnim ogniu. Pokroić cebulę w talarki i usmażyć na smalcu na jasnozłoty kolor. Dodać do mięsa po godzinie. Mięso polać sosem z marynaty i dusić jeszcze około półtorej godziny aż pieczeń będzie miękka. Na samym końcu dodać do sosu 80 g masła. Wyjąć miękkie mięso i pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien. Ułożyć na półmisku i polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażoną albo z surówką z warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...