Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Pieczarki w sosie serowo-śmietanowym

Składniki:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietana 18%
  • 15 dag ser żółty
  • parmezan
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • szczypiorek
  • pieprz, sól
Pieczarki myjemy, kroimy w grubą kostkę lub w plasterki. Cebulę obieramy, szklimy na maśle i dodajemy grzyby. Solimy i dusimy pod przykryciem, aż puszczą soki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i solidną porcją gałki muszkatołowej.
Odparowujemy sos do 2/3, zmniejszamy płomień i zaprawiamy śmietaną oraz tartym żółtym serem i szczyptą parmezanu. Mieszamy pilnie, aż do uzyskanie gładkiego kremowego sosu. Tuż przed podaniem dodajemy garść świeżego siekanego szczypiorku. Takie pieczarki podajemy z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...