Szukaj przepisów

środa, 12 lutego 2014

Kasza jaglana zapiekana z twarożkiem i jabłkami Magdy Gessler

Składniki:
  • mleko 2 szklanki
  • kasza jaglana gierczycka 300 g
  • sól
  • masło do posmarowania formy
  • twarożek z Jędrzejowa lub Chmielnika 300 g
  • jabłka łąckie 4
  • cukier
  • cynamon
  • mielone goździki
  • Na kruszonkę:
  • masło 50 g
  • mąka 3/4 szklanki
  • cukier do kruszonki 5 łyżek
  • cynamon do kruszonki 1 łyżeczka
    Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Kaszę na sicie przelewamy wrzątkiem. Gdy mleko się zagotuje (uwaga, kipi!), wsypujemy kaszę. Lekko solimy. Przykrywamy i pozwalamy jej „pykać” na maleńkim ogniu, aż całe mleko zostanie przez kaszę wchłonięte. Zdejmujemy wtedy garnek z ognia i odstawiamy na około 10 minut. Ugotowaną kaszę dzielimy na dwie części.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Połowę kaszy wkładamy na dno. Na niej rozprowadzamy połowę twarożku. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki – ich połowę układamy na serku. Posypujemy owoce cukrem oraz cynamonem i goździkami. Potem znów kładziemy warstwę sera i owoców, a na wierzchu rozsypujemy resztę kaszy.

    Masło, mąkę i cukier z cynamonem zagniatamy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch zapiekanki.

   Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy, aż kruszonka się zarumieni (około 40 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...