- 30 dag piure ziemniaczanego
- (lub Puree ziemniaczane o smaku bekonowym z grzankami Danie w 5 minut WINIARY)
- 5-7 pomidorów
- czerwona papryka
- duża cebula
- 1-2 łyżki oleju
- 3-4 szklanki wywaru
- 2 łyżki posiekanych zielonych listków bazylii
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
- cukier (ewentualnie)
Umyj oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę i pomidory oraz obierz cebulę.
Warzywa pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju. Teraz wlej szklankę wywaru i duś całość pod przykryciem kilkanaście minut.
Następnie zmiksuj zupę, przetrzyj ją przez sito, wymieszaj dokładnie z puree ziemniaczanym i pozostałym wywarem, po czym zagotuj.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Przed podaniem posyp wymieszaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz