Szukaj przepisów

piątek, 17 sierpnia 2012

Zupa krem czerwona

Składniki na 5 porcji:
  •  30 dag piure ziemniaczanego
  • (lub Puree ziemniaczane o smaku bekonowym z grzankami Danie w 5 minut WINIARY)
  • 5-7 pomidorów
  • czerwona papryka
  • duża cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • 3-4 szklanki wywaru
  • 2 łyżki posiekanych zielonych listków bazylii
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier (ewentualnie)

Umyj oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę i pomidory oraz obierz cebulę.

Warzywa pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym oleju. Teraz wlej szklankę wywaru i duś całość pod przykryciem kilkanaście minut.

Następnie zmiksuj zupę, przetrzyj ją przez sito, wymieszaj dokładnie z puree ziemniaczanym i pozostałym wywarem, po czym zagotuj.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru. Przed podaniem posyp wymieszaną zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...