Szukaj przepisów

niedziela, 12 sierpnia 2012

Turbot w złocistej piance

Składniki:
  • 4 filety z turbota
  • 12 żółtek
  • 10 dag ugotowanego posiekanego szpinaku
  • 1/3 szklanki winiaku
  • sól
do przybrania:
  • plasterki cytryny
sos:
  • 15 dag masła
  • 3/4 szklanki śmietany 30-proc.
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Najpierw przygotuj sos – masło rozgrzej, wymieszaj z mąką, rozprowadź śmietaną, a następnie przypraw sokiem z cytryny i solą. Sos gotuj na małym ogniu ok. 3 minut, stale mieszając.

Filety oprósz solą, ciasno zwiń w roladki i ułóż w 4 żaroodpornych foremkach. 2/3 sosu maślanego roztrzep z żółtkiem, połącz z winiakiem i przypraw solą. Roladki zalej sosem i zapiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Resztę sosu wymieszaj ze szpinakiem i rozlej na talerze. Na porcjach sosu połóż zapieczone roladki i przybierz plasterkiem cytryny. Podawaj z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...