- 3/4 szklanki soczewicy (najlepiej drobnej czerwonej)
- 50 dag ziemniaków
- 15 dag boczku wędzonego
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- mała cebula
- łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ziele angielskie
- majeranek
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
Soczewicę wypłucz, osącz, włóż do garnka i zalej 8 szklankami zimnej wody. Po 10 minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i startą na tarce o dużych oczkach włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler). Dodaj także liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu 25 minut.
W tym czasie pokrój w paski boczek i przesmaż z posiekaną cebulą. Dołóż go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotuj. Przypraw sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posyp posiekaną natką.
Taką zupę można też gotować bez boczku (na koniec trzeba wówczas dodać trochę masła). Równie smaczna jest ugotowana w ten sam sposób zupa grochowa (groch łuskany trzeba zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny, potem osączyć, zalać świeżą wodą i gotować godzinę; potem postępować jak z soczewicą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz