Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Zupa z gołąbków

Składniki:
  • gołąbki
  • bulion warzywny
  • 2 pomidory
  • cebula
  • masło
  • oliwa
  • świeży rozmaryn
  • ser camembert
  • jajo na twardo
  • masło
  • pieprz, sól
Z takich gołąbków najlepiej jest zrobić zupę, do której dodamy nie tylko świeżo podduszone grzyby, ale ser typu camembert i jajka na twardo. Brzmi dobrze?
Zaczynamy od zeszklenia cebuli na maśle z kroplą oliwy. Cebulę doprawiamy solą, czarnym pieprzem i szczyptą cukru. Gdy cebula będzie mięknąć, zajmujemy się grzybami, które, jak każde, należy przebrać, umyć i pokroić. Sprawione grzyby wrzucamy na patelnię i smażymy je przez kwadrans.
W tym czasie podgrzewamy bulion, do którego dodajemy miękkie grzyby. Doprawiamy świeżym rozmarynem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dodajemy świeże pomidory pokrojone w grubą kostkę i gotujemy 15-20 minut doprawiając solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.
W ostatniej fazie możemy zupę zaprawić śmietaną. Przelewamy do talerzy, do każdej porcji dodajemy po połówce jaja na twardo i plasterku sera camembert. Posypujemy natką pietruszki i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...