Szukaj przepisów

czwartek, 20 lutego 2014

Studzienina z kurcząt Magdy Gessler

Składniki:
  • dorodny kurczak 1
  • marchewki 4
  • pietruszki 2
  • seler 1
  • pory 2
  • cebula 1
  • świeży lub suszony majeranek w wiązkach
  • sól i pieprz z młynka
  • sok z cytryny
     Kurczaka podzielić na 4 części, pokropić sokiem z cytryny i posolić. Przykrytego ściereczką zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć kurczaka do rondla, dodać obraną włoszczyznę (odłożyć 2 marchewki) i wiązkę majeranku. Gotować w niewielkiej ilości wody, na bardzo wolnym ogniu, najlepiej w szerokim garnku z pokrywką. Kurczak podczas gotowania musi być szczelnie przykryty. Gdy kurczak będzie miękki dodać odłożone marchewki. Gotować dalej do momentu, aż kurczak będzie się rozpadał. Potem zdjąć go z ognia i ostudzić. Oddzielić mięso od kości, ułożyć w pięknym naczyniu.
     Do dekoracji użyć dwóch dodanych na końcu gotowania marchewek (dodajemy je pod koniec, aby się nie rozgotowały). Wywar przecedzić i zalać nim kurczaka. Wstawić do lodówki. Podawać z białym majonezowym sosem czosnkowym lub kwaśną śmietaną z koprem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...