Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Rydze po huculsku

Składniki:
  • rydze
  • masło
  • 2-4 żółtka
  • orzechy laskowe
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
  • ew. pieprz cytrynowy
Ten rydzowy pomysł łączy w sobie smażenie i pieczenie. Pochodzi jak wieść gminna niesie, z dalekiej huculszczyzny. Zaszczepiony na polskiej ziemi może oczarować smakiem i aromatem. Do dzieła!
Rydze smażymy na maśle, tak jak robiliśmy to w wersji śniadaniowej. Gotowe kapelusze przekładamy na aluminiową tackę, folię lub blachę. Wytopiony sos ze smażenia zostawiamy na patelni, wbijamy żółtka, mieszamy pilnie, tak by nic się nie ścięło, doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, jeśli mamy taki pod ręką, i siekaną zieloną pietruszką. Dodajemy posiekane drobno laskowe orzechy i tak sporządzonym sosem zalewa rydze. Całość zamykamy w piekarniku i zapiekamy do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...