Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 lutego 2014

Boczniaki w winie

Składniki:
  • 70 dag boczniaków
  • garść suszonych śliwek bez pestek
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • Świeży tymianek i rozmaryn
  • mąka
  • masło
  • cukier
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • pieprz, sól
Zaczynamy od namoczenia suszonych, kalifornijskich śliwek w porządnym czerwonym winie. Gdy śliwki będą nasiąkać, zabieramy się za grzyby. Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w paski.    Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na maśle z kroplą oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodajemy grzyby i smażymy, pilnie mieszając. Gdy boczniaki puszczą sok, a następnie sok odparuje, dodajemy pokrojone w paski winne śliwki i samo wino.
    Potrawkę doprawiamy świeżym tymiankiem, rozmarynem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy boczniakom pykać 15-20 minut. W razie potrzeby doprawiamy i zagęszczamy mąką. Tuż przed podaniem dodajemy siekaną natkę pietruszki i gotowe. Niby boczniak, a jaka klasa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...