Szukaj przepisów

środa, 26 lutego 2014

Makaron domowy Magdy Gessler

Składniki:
  • mąka 400 g
  • woda 6-8 łyżek
  • jajko 3
  • sól
Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Wywałkować bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.

Posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy.

Kroić ostrym nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy. Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić, wrzucić makaron, zamieszać i przykryć. Ugotować, odcedzić, a następnie przelać letnią wodą. Po odsączeniu wyłożyć na półmisek.

Makaron można też przechowywać w zamkniętym pojemniku w suchym i chłodnym miejscu.

Czas 1 godz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...