Szukaj przepisów

czwartek, 27 lutego 2014

Granatowa panna cotta z dodatkiem kokosu Magdy Gessler

Składniki:
  • żelatyna w proszku (galaretka 1) 3/4 łyżeczki
  • ciepła woda (galaretka 1) 2 łyżeczki
  • sok z granatu (galaretka 1) 60 ml
  • wyłuskane ziarenka z granatu (galaretka 1) 2 łyżki
  • cukier (galaretka 1) 2 łyżki
  • galaretka z granatem 2 jak pierwsza
  • kokosowa panna cotta:
  • żelatyna w proszku 1 łyżka
  • ciepła woda 2 łyżki
  • śmietanka kremowa 500 ml
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • wiórki kokosowe 0,5 szklanki
Galaretka z granatem 1:
Do filiżanki wsypać żelatynę i mieszać z ciepłą wodą. Odstawić j na 5 minut. Do rondelka wlać sok z granatu, cukier oraz ziarenka granatu. Podgrzewać i mieszać aby cukier się rozpuścił. Dodać żelatynę i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Nie gotować! Galaretkę wlać do czterech natłuszczonych olejem roślinnym filiżanek. Odstawić do lodówki, na około ½-1 godzinę.
Kokosowa Panna Cotta:
Do filiżanki wsypać żelatynę i mieszać z wodą. Odstawić na 5 minut żeby się namoczyła. Do niedużego rondelka dodać kolejno śmietanę , cukier puder, wiórki kokosowe. Mieszać na małym ogniu, do momentu aż cukier się rozpuści. Nie gotować! Dodać namoczoną żelatynę, mieszać, aż rozpuści się w gorącej śmietanie. Schłodzić i wlać do filiżanek na zastygniętą galaretkę. Odstawić do lodówki żeby zastygła, na około 2-3 godziny.
Przygotować galaretkę z granatem 2 tak samo jak galaretkę z granatem 1. Na zastygniętą panna cottę wylać przestudzoną galaretkę i odstawić do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...