Szukaj przepisów

piątek, 7 marca 2014

Parmezanowy krem z borowików Magdy Gessler

Składniki:
  • grzyby suszone 55 g
  • mrożone grzyby (najlepiej borowiki) 150 g
  • bulion z jarzyn 1 l
  • biała cebula 1 mała szt.
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • serek mascarpone 2 łyżki
  • grubo tarty parmezan 2 szklanki
  • natka pietruszki garść
  • świeży tymianek do przybrania 1 gałązka
  • sól
  • pieprz
Wypłukać suszone grzyby chłodną wodą i zalać 1,5 szklanki zimnej wody. Odstawić do namoczenia. Rozmrozić grzyby i wysuszyć. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu i zeszklić cebulę. Pokroić grzyby na małe kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć chwilę na małym ogniu. Wlać bulion, tak żeby zakrył grzyby i gotować prawie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut. Doprawić i zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać bulionu. Dodać serek mascarpone i zmiksować na najniższych obrotach. Przed podaniem polać odrobiną oliwy, nałożyć po kopiatej łyżce parmezanu, posypać świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Przybrać gałązką tymianku.

Czas 1 godz. 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...