Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler, to bogactwo pysznego, kwaśnego smaku, ale także mnóstwo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni nerkowych. Dlatego zupa szczawiowa jest niestety niewskazana dla osób mających problemy z nerkami i wątrobą. Istnieje jednak sposób, by zniwelować szkodliwe działanie szczawiu: dodanie do zupy szczawiowej jajek. Zupa szczawiowa Magdy Gessler z programu „Kuchenne Rewolucje” oczywiście była podawana z ugotowanymi na twardo jajkami, a dodatkowo została zaciągnięta żółtkami ze śmietaną

Składniki:
  • 1 kg świeżego szczawiu
  • 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 4 żółtka
  • 4 jajka na ugotowane na twardo
  • 50 g masła
  • sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
Zupa szczawiowa (według przepisu Magdy Gessler) wymaga starannego opłukania szczawiu. Zrób to kilkakrotnie, by dobrze wypłukać z niego ziemię.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczaw. Po kilku minutach duszenia, przełóż szpinak do garnka z gorącym bulionem.
W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Uważaj, żeby śmietana się nie zważyła.
Gotuj zupę szczawiową do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...