Składniki:
- 1 kg świeżego szczawiu
- 1 litr bulionu ugotowanego na żeberkach wieprzowych
- 100 ml śmietany słodkiej
- 4 żółtka
- 4 jajka na ugotowane na twardo
- 50 g masła
- sól, pieprz i cukier do smaku
Zupa szczawiowa (według przepisu Magdy Gessler) wymaga starannego opłukania szczawiu. Zrób to kilkakrotnie, by dobrze wypłukać z niego ziemię.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szczaw. Po kilku minutach duszenia, przełóż szpinak do garnka z gorącym bulionem.
W miseczce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Wlej je do zupy. Uważaj, żeby śmietana się nie zważyła.
Gotuj zupę szczawiową do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmij ją z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz