- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałązki rozmarynu
- świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.
Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić.
Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple.
Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz