Szukaj przepisów

niedziela, 9 czerwca 2013

Schab w mleku Magdy Gessler

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • gałązki rozmarynu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.
Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
 Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić.
Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple.
Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...