Na pesto:
- 2 pęczki świeżej bazylii
- garść orzeszków piniowych
- starty parmezan (3 łyżki)
- oliwa z oliwek
Na kluski śląskie:
- pół kg ugotowanych ziemniaków zmielonych w maszynce lub przeciśniętych przez praskę
- 20 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 jaja i 1 żółtko
- sól
- mąka do podsypywania
Sposób przygotowania:
Obrane z łodyżek liście bazylii zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą.
Zmielone ziemniaki podzielić na 4 części. Odjąć jedną czwartą i w to miejsce dodać tyle samo mąki ziemniaczanej. Z powrotem dodać ziemniaki. Wyrobić. Dodać jajka oraz sól i dobrze wyrobić. Można dodać mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Ciasto dzielić na mniejsze porcje, formować kulki. Kłaść na stolnicy i palcem w każdej zrobić dziurkę. Kluski śląskie wkładać do osolonego wrzątku.
Podawać z przygotowanym pesto.
Obrane z łodyżek liście bazylii zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą.
Zmielone ziemniaki podzielić na 4 części. Odjąć jedną czwartą i w to miejsce dodać tyle samo mąki ziemniaczanej. Z powrotem dodać ziemniaki. Wyrobić. Dodać jajka oraz sól i dobrze wyrobić. Można dodać mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Ciasto dzielić na mniejsze porcje, formować kulki. Kłaść na stolnicy i palcem w każdej zrobić dziurkę. Kluski śląskie wkładać do osolonego wrzątku.
Podawać z przygotowanym pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz