Szukaj przepisów

czwartek, 13 czerwca 2013

Kluski śląskie z pesto

Składniki:
Na pesto:
  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • garść orzeszków piniowych
  • starty parmezan (3 łyżki)
  • oliwa z oliwek
Na kluski śląskie:
  • pół kg ugotowanych ziemniaków zmielonych w maszynce lub przeciśniętych przez praskę
  • 20 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja i 1 żółtko
  • sól
  • mąka do podsypywania
Sposób przygotowania:
Obrane z łodyżek liście bazylii zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą.

Zmielone ziemniaki podzielić na 4 części. Odjąć jedną czwartą i w to miejsce dodać tyle samo mąki ziemniaczanej. Z powrotem dodać ziemniaki. Wyrobić. Dodać jajka oraz sól i dobrze wyrobić. Można dodać mąki, jeśli ciasto jest za rzadkie. Ciasto dzielić na mniejsze porcje, formować kulki. Kłaść na stolnicy i palcem w każdej zrobić dziurkę. Kluski śląskie wkładać do osolonego wrzątku.

Podawać z przygotowanym pesto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...