Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Gołąbki z dorszem

Składniki:
  • 1 włoska kapusta
  • 0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 4 białe cebule
  • 1 litr rosołu
  • sok z jednej cytryny
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygodę z rybnymi gołąbkami rozpocznij od oddzielenia liści kapusty. Sparz je w dużym garnku z osoloną, wrząca wodą. Rybę dokładnie wyczyść, umyj i zmiel (dodatkowo możesz usunąć skórę). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posól, włóż do lnianej ściereczki i odsącz sok. Dzięki temu usuniesz nadmiar goryczy. Cebulę dodaj do ryby.

Gołąbki z dorszem Magdy Gessler różnią się od tradycyjnych gołąbków nie tylko zastąpieniem mielonego mięsa rybą, ale także użyciem kaszy zamiast ryżu. Kaszę jęczmienną do gołąbków gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.

Na sparzone wcześniej liście kapusty układamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Gołąbki z dorszem według przepisu Magdy Gessler, obsmażamy na dużej patelni, tak by zarumieniły się z każdej strony. Następnie układamy je na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Zapiekamy ok 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...