- 1 włoska kapusta
- 0,5 kilograma filetów ze świeżego dorsza
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 4 białe cebule
- 1 litr rosołu
- sok z jednej cytryny
- sól, pieprz
Przygodę z rybnymi gołąbkami rozpocznij od oddzielenia liści kapusty. Sparz je w dużym garnku z osoloną, wrząca wodą. Rybę dokładnie wyczyść, umyj i zmiel (dodatkowo możesz usunąć skórę). Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, posól, włóż do lnianej ściereczki i odsącz sok. Dzięki temu usuniesz nadmiar goryczy. Cebulę dodaj do ryby.
Gołąbki z dorszem Magdy Gessler różnią się od tradycyjnych gołąbków nie tylko zastąpieniem mielonego mięsa rybą, ale także użyciem kaszy zamiast ryżu. Kaszę jęczmienną do gołąbków gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie i dodajemy do farszu. Całość doprawiamy dużą ilością pieprzu, soli i sokiem z cytryny.
Na sparzone wcześniej liście kapusty układamy farsz i zawijamy podobnie jak krokiety. Gołąbki z dorszem według przepisu Magdy Gessler, obsmażamy na dużej patelni, tak by zarumieniły się z każdej strony. Następnie układamy je na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Zapiekamy ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz