- 0,5 kg wątróbki kurzej
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- natak pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 10 ml koniaku
- tymianek
- sól
- pieprz
- 300 ml wody
- mąka do oprószenia mięsa
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną wątróbkę oprósz mąką. Smaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wlej ok 300 ml wody (tak, by zalać wątróbkę). Całość gotuj, do momentu, aż wątróbka będzie miękka. Kiedy to już nastąpi, odlej wodę, a wątróbkę i cebulę zmiel. Mus z wątróbki kurzej z koniakiem według przepisu Magdy Gessler wymaga, by zmielić także ugotowane na twardo jajka i czosnek. Mus dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Na końcu wlej koniak.
Tak przygotowany mus z wątróbki kurzej z koniakiem (przepis Magdy Gessler) możesz rozsmarować na grzankach lub świeżym chlebie. Taka pasta doskonale pasuje także do przygotowania oryginalnych toskańskich crostini.
Oczyszczoną wątróbkę oprósz mąką. Smaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wlej ok 300 ml wody (tak, by zalać wątróbkę). Całość gotuj, do momentu, aż wątróbka będzie miękka. Kiedy to już nastąpi, odlej wodę, a wątróbkę i cebulę zmiel. Mus z wątróbki kurzej z koniakiem według przepisu Magdy Gessler wymaga, by zmielić także ugotowane na twardo jajka i czosnek. Mus dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Na końcu wlej koniak.
Tak przygotowany mus z wątróbki kurzej z koniakiem (przepis Magdy Gessler) możesz rozsmarować na grzankach lub świeżym chlebie. Taka pasta doskonale pasuje także do przygotowania oryginalnych toskańskich crostini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz