Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Mus z wątróbki kurzej z koniakiem

Składniki dla 5 osób:
  • 0,5 kg wątróbki kurzej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • natak pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ml koniaku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml wody
  • mąka do oprószenia mięsa
  • masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną wątróbkę oprósz mąką. Smaż na maśle, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, wlej ok 300 ml wody (tak, by zalać wątróbkę). Całość gotuj, do momentu, aż wątróbka będzie miękka. Kiedy to już nastąpi, odlej wodę, a wątróbkę i cebulę zmiel. Mus z wątróbki kurzej z koniakiem według przepisu Magdy Gessler wymaga, by zmielić także ugotowane na twardo jajka i czosnek. Mus dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Na końcu wlej koniak.

Tak przygotowany mus z wątróbki kurzej z koniakiem (przepis Magdy Gessler) możesz rozsmarować na grzankach lub świeżym chlebie. Taka pasta doskonale pasuje także do przygotowania oryginalnych toskańskich crostini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...