Szukaj przepisów

wtorek, 4 czerwca 2013

Szarlotka z bułki i jabłek

Składniki:
  • 2 długie bułki paryskie
  • 1,5 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła do formy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu lub cukru wanilinowego albo skórki otartej z cytryny
Przygotowanie:
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp cukrem i połową cynamonu (lub innych dodatków), starannie wymieszaj. Mleko roztrzep z żółtkami. Zanurzaj w nim pokrajane na kromki bułki. Kromki ułóż w jednej warstwie w wysmarowanej masłem blaszce. Bułki pokryj warstwą startych jabłek, potem znów ułóż bułki i jabłka. Na górze powinny się znaleźć bułki. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st., piecz 40 minut. Podawaj na gorąco posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...