- 2 długie bułki paryskie
- 1,5 kg jabłek
- 10 dag cukru
- 1/2 l mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła do formy
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cynamonu lub cukru wanilinowego albo skórki otartej z cytryny
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp cukrem i połową cynamonu (lub innych dodatków), starannie wymieszaj. Mleko roztrzep z żółtkami. Zanurzaj w nim pokrajane na kromki bułki. Kromki ułóż w jednej warstwie w wysmarowanej masłem blaszce. Bułki pokryj warstwą startych jabłek, potem znów ułóż bułki i jabłka. Na górze powinny się znaleźć bułki. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st., piecz 40 minut. Podawaj na gorąco posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz