Szukaj przepisów

wtorek, 11 czerwca 2013

Cielęcina pieczona na beszamelu

Cielęcina pieczona (na beszamelu!) powinna zostać przygotowana wyłącznie na maśle, z dodatkiem dymki, cebuli i odrobiny soli. Żadnego pieprzu, liści laurowych! Do tego cielęcina pieczona na beszamelu według Magdy Gessler została podana na delikatnym, kremowym beszamelu.

Składniki:
  • 1 kg cielęciny
  • kostka masła
  • 2 cebule
  • pęczek dymki
  • główka czosnku przekrojona w poprzek na połówki
  • sól
Składniki na beszamel do cielęciny:
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki
  • szklanka ciepłego mleka
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy ,
  • sól i biały pieprz, gałka muszkatołowa
Cielęcina pieczona na beszamelu - sposób przygotowania:
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę pokrojoną w pióra, połówki czosnku. Na tak przygotowanym maślanym sosie przesmażyć cielęcinę. Nie wolno dopuścić, by się przypaliła! Następnie cielęcinę przełożyć do brytfanny, lekko osolić, nakryć pęczkiem dymki oraz przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez około godzinę. Przed podaniem pokroić w plastry i polać powstałym sosem.

Beszamel - sposób przygotowania:
Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni. Dodać masło, rozetrzeć z mąką. Powoli dolewać ciepłe mleko i cały czas mieszając, czekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cielęcinę podawać na sosie beszamelowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...