Składniki:
- 1 kg cielęciny
- kostka masła
- 2 cebule
- pęczek dymki
- główka czosnku przekrojona w poprzek na połówki
- sól
- 2 łyżki masła + 2 łyżki mąki
- szklanka ciepłego mleka
- ząbek czosnku
- liść laurowy ,
- sól i biały pieprz, gałka muszkatołowa
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę pokrojoną w pióra, połówki czosnku. Na tak przygotowanym maślanym sosie przesmażyć cielęcinę. Nie wolno dopuścić, by się przypaliła! Następnie cielęcinę przełożyć do brytfanny, lekko osolić, nakryć pęczkiem dymki oraz przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez około godzinę. Przed podaniem pokroić w plastry i polać powstałym sosem.
Beszamel - sposób przygotowania:
Mąkę lekko zrumienić na suchej patelni. Dodać masło, rozetrzeć z mąką. Powoli dolewać ciepłe mleko i cały czas mieszając, czekać, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Cielęcinę podawać na sosie beszamelowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz