- 4 przednie golonki z kością
- 200 g marchwi
- 200 g selera
- 200 g pietruszki
- 200 g pora
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól
- słodka papryka
- ok 400 ml wody
Składniki na puree:
- 500 g grochu
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 10 g masła
Dokładnie oczyszczoną golonkę natrzyj solą, posyp słodką papryką i ułóż w brytfannie. Włoszczyznę umyj i pokrój w kostkę i obłóż nią golonkę. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Golonki zalej wodą i piecz 20 - 30 min w temperaturze 160 stopni.
Golonka z grochem wg Magdy Gessler – przygotowanie puree:
Kiedy golonki są w piecu możesz zacząć przygotowywać puree z grochu i ziemniaków. Groch musisz namoczyć wieczór wcześniej. Następnego dnia ugotuj go do miękkości. Ugotowany groch przetrzyj przez sito, tak by oddzielić łuski. Ciepłe, ugotowane ziemniaki zmiel (możesz je także przepuścić przez praskę) wraz z masłem. Zmielone ziemniaki połącz z grochem. Dopraw solą i pieprzem.
Golonka z grochem według przepisu Magdy Gessler jest prostym przykładem na to, jak można odświeżyć tradycyjne i dobrze znane danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz