- 2 szklanki specjalnego ryżu do risotto
- 200 g prawdziwków
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu warzywnego lub cielęcego
- 100 g tartego parmezanu
- mały pęczek natki pietruszki
- 3 gałązki świeżego tymianku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 125g masła
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Dusić posiekaną cebulę. Dodać czosnek, jeszcze chwilę podsmażać. Dodać pokrojone, oczyszczone prawdziwki.
Kiedy cebula zmięknie dodać ryż i przesmazyc az będzie szklisty. Wówczas dolać wino. Dokładnie mieszać. Zmniejszyć ogień, mieszać co chwilę. Teraz ryz musi wchłonąć wino - kiedy to nastąpi, dolać pół szklanki bulionu. Mieszać. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolewać kolejną porcję aż ryż będzie ugotowany al dente (lekko twardy w środku). Zdjąć z ognia. Dodać sól, pieprz, tymianek. Dodać masło i parmezan. Przemieszać. Pozostawić pod przykryciem gorące risotto z prawdziwkami na około 5 minut. Posypać posiekaną natką przed podaniem. Można również oprószyć risotto wiórkami parmezanu dla dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz