Szukaj przepisów

sobota, 1 czerwca 2013

Kalarepka zapiekana z szynką

Składniki:
  • 4 kalarepki
  • 4 bardzo grube plastry szynki
  • 3-4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
  • 3 zółtka
  • śmietana kremówka
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Kalarepkę opłukać, obrać, pokroić w kostkę - połowę umieścić w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, przykryć pokrojoną w kostkę szynką i posypać natką. Na wierzch wyłożyć resztę kalarepy. Polać sosem przygotowanym z pozostałych składników starannie ze sobą wymieszanych. Piec w temp. 150st. około 35 minut, wyjąć gdy kalarepa się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...