Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler

Składniki:
  • 1 kg łososia ze skórką
  • 6 łyżek chrzanu
  • 6 łyżek ostrej musztardy (rosyjskiej)
  • 6 kromek chleba tostowego
  • kilka ząbków czosnku
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 szklanki tłustej śmietany
  • 2 pęczki koperku
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna
  • czarny pieprz
  • sól
Sposób przygotowania:
Płaty łososia skropić sokiem z cytryny. Przygotować bejcę do łososia: śmietanę wymieszać z pokruszonym chlebem tostowym, musztardą, chrzanem, posiekanym koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i miodem. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowaną bejcą posmarować łososia i odstawić najlepiej na noc, albo chociaż na kilka godzin w chłodne miejsce. Piec łososia w temp. 180 st. C. Przez 50 minut (najpierw pod przykryciem, później bez - tak, aby na rybie utworzyła się chrupiąca skorupka. Łosoś pod pierzynką gotowy. Podawaj go ze świeżą sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...