- 1 kg łososia ze skórką
- 6 łyżek chrzanu
- 6 łyżek ostrej musztardy (rosyjskiej)
- 6 kromek chleba tostowego
- kilka ząbków czosnku
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 szklanki tłustej śmietany
- 2 pęczki koperku
- 2 łyżki miodu
- cytryna
- czarny pieprz
- sól
Płaty łososia skropić sokiem z cytryny. Przygotować bejcę do łososia: śmietanę wymieszać z pokruszonym chlebem tostowym, musztardą, chrzanem, posiekanym koperkiem, rozgniecionym czosnkiem i miodem. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowaną bejcą posmarować łososia i odstawić najlepiej na noc, albo chociaż na kilka godzin w chłodne miejsce. Piec łososia w temp. 180 st. C. Przez 50 minut (najpierw pod przykryciem, później bez - tak, aby na rybie utworzyła się chrupiąca skorupka. Łosoś pod pierzynką gotowy. Podawaj go ze świeżą sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz