Na farsz z kaczki:
- 300 g mięsa z kaczki ugotowanego jak do rosołu
- warzywa z rosołu, w którym gotowała się kaczka (marchew, por, seler, pietruszka)
- 1 cebula
- sól, pieprz, czosnek, majeranek
Na ciasto na pierogi z kaczką:
- 1 kg mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- gorąca woda (ile zabierze)
Przygotować farsz na pierogi z kaczką. Zeszklić cebulę na patelni i dodać oczyszczone z kaczki mięso. Podsmażyć, zalać bulionem, w którym gotowało się mięso. Dodać białe wino. Dodać gotowane warzywa z rosołu. Doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Odparować. Przesiekać albo przepuścić przez maszynkę.
Farszem nadziewać pierogi. Gotować we wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz