Szukaj przepisów

czwartek, 13 czerwca 2013

Pierogi z kaczką

Składniki:

Na farsz z kaczki:
  • 300 g mięsa z kaczki ugotowanego jak do rosołu
  • warzywa z rosołu, w którym gotowała się kaczka (marchew, por, seler, pietruszka)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, czosnek, majeranek
Na ciasto na pierogi z kaczką:
  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • gorąca woda (ile zabierze)
Zagnieść ciasto na pierogi. Do przesianej mąki dodać sól oraz masło. Przesiekać. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zarabiać ciasto. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić, by "odpoczęło". Można nakryć nagrzanym talerzem.

Przygotować farsz na pierogi z kaczką. Zeszklić cebulę na patelni i dodać oczyszczone z kaczki mięso. Podsmażyć, zalać bulionem, w którym gotowało się mięso. Dodać białe wino. Dodać gotowane warzywa z rosołu. Doprawić czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Przykryć i dusić przez kilkanaście minut. Odparować. Przesiekać albo przepuścić przez maszynkę.

Farszem nadziewać pierogi. Gotować we wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...