- spory pęk włoszczyzny
- 1, 5 kg ziemniaków
- 500 g kiełbasy
- 500 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 250 ml śmietany
- 4 łyżki ostrej musztardy
- natka pietruszki do posypania
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, ew. cukier
- smalec do podsmażenia cebuli
Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną włoszczyznę, cebulę oraz przyprawy włącznie z liściem laurowym, zielem angielskim, majerankiem. Można dodać podmażoną kiełbasę. Gotować kartoflankę aż składniki będą miękkie. Mięso wyjąć i pokroić drobno. Odcedzić warzywa. Zagotować wywar, dodać śmietanę rozkłóconą z musztardą. Doprawić jeszcze solą i pieprzem.
Dodać z powrotem warzywa i mięso.Kartoflanka śląska świetnie smakuje i wygląda posypana posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz