Składniki:
- 1 kg mięsa z dorsza (filety)
- 1 jajo
- 2 namoczone suche bułki
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka curry
- sól, pieprz, siekany koperek
- łyżka majonezu
- 1 cebula
- 200 g mielonego podgardla
- bułka tarta
- olej do smażenia
Jeśli nie masz filetów z dorsza, kotlety przygotuj ze świeżej ryby. Wówczas najpierw trzeba z niej usunąć ości. Mięso przepuścić przez maszynkę razem z podgardlem. Cebulkę zrumienić na patelni, dodać do dorsza. Następnie dodać odciśnięte bułki, jajko, majonez oraz pozostałe przyprawy.
Mięso na kotlety z dorsza wyrobić na gładką masę.
Formować kotlety. Panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor na oleju. Podawać z sosem tatarskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz