Szukaj przepisów

niedziela, 9 czerwca 2013

Kotlet z dorsza z sosem tatarskim

Kotlety z dorsza z sosem tatarskim to rybne burgery, które bardzo popularne są w Stanach Zjednoczonych. Do wersji po polsku Gessler dodała sos tatarski. Do środka dodano również zmielone podgardle, które nadało mięsu rybnemu soczystości. Podobne zadanie do spełnienia miał dodany do środka... majonez! Do tego curry. Zestaw przypraw nadaje temu daniu naprawdę wyjątkowy smak.

Składniki:
  • 1 kg mięsa z dorsza (filety)
  • 1 jajo
  • 2 namoczone suche bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz, siekany koperek
  • łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 200 g mielonego podgardla
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie kotletów:
Jeśli nie masz filetów z dorsza, kotlety przygotuj ze świeżej ryby. Wówczas najpierw trzeba z niej usunąć ości. Mięso przepuścić przez maszynkę razem z podgardlem. Cebulkę zrumienić na patelni, dodać do dorsza. Następnie dodać odciśnięte bułki, jajko, majonez oraz pozostałe przyprawy.

Mięso na kotlety z dorsza wyrobić na gładką masę.

Formować kotlety. Panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor na oleju. Podawać z sosem tatarskim.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...