- 1 kg polędwicy wołowej lub ligawy
- 4 żółtka
- woda mineralna - pół szklanki
- olej słonecznikowy - szklanka
- sól, pieprz
- czarne oliwki
- posiekane: ogórki kiszone, cebulka, grzybki marynowane
- żółtka do dekoracji
Wołowinę zemleć w maszynce o drobnych oczkach dwukrotnie (zamiast mielenia w maszynce można mięso również drobno posiekać). Wyrabiać mięso ręką dodając stopniowo żółtka, przyprawy, olej, wodę. Tatar na "oko pirata" ma mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Porcje tatara układać na talerzach w okrągły kształt. Po środku każdej porcji zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtko. Tatar "oko pirata" ozdobić w następujący sposób - na żółtku położyć plasterek czarnej oliwki. Wokół tatara ułożyć posiekane: cebulę, ogórki i grzybki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz