Szukaj przepisów

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tatar "Oko pirata"

Składniki:
  • 1 kg polędwicy wołowej lub ligawy
  • 4 żółtka
  • woda mineralna - pół szklanki
  • olej słonecznikowy - szklanka
  • sól, pieprz
  • czarne oliwki
  • posiekane: ogórki kiszone, cebulka, grzybki marynowane
  • żółtka do dekoracji
Sposób przygotowania:
Wołowinę zemleć w maszynce o drobnych oczkach dwukrotnie (zamiast mielenia w maszynce można mięso również drobno posiekać). Wyrabiać mięso ręką dodając stopniowo żółtka, przyprawy, olej, wodę. Tatar na "oko pirata" ma mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Porcje tatara układać na talerzach w okrągły kształt. Po środku każdej porcji zrobić wgłębienie, wlać do niego żółtko. Tatar "oko pirata" ozdobić w następujący sposób - na żółtku położyć plasterek czarnej oliwki. Wokół tatara ułożyć posiekane: cebulę, ogórki i grzybki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...