Szukaj przepisów

niedziela, 9 czerwca 2013

Carpaccio z boczku

Składniki:

  • 15 dag chudego boczku wędzonego
  • oliwa z oliwek, 
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz, 
  • tarty na wióry parmezan, 
  • ocet winny
  • rukola
Przygotowania:
Kawałek boczku dobrze podmrozić w zamrażarce, alby łatwo było go pokroić na bardzo cieniutkie, przezroczyste jak pergamin plastry. Gotowe plastry lekko posolić, prószyć pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Schłodzić.
Na talerzu posmarowanym oliwą (może być czosnkowa) układać plastry boczku. Na wierzch ułożyć rukolę, oprószyć wiórami parmezanu. Carpaccio z boczku skropić oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...